Nieuwe leeuwenman in WILDLANDS

WILDLANDS Emmen verwelkomt nieuwe Afrikaanse leeuw als onderdeel van Europees soortbehoudsprogramma

WILDLANDS Adventure Zoo Emmen heeft onlangs een nieuwe Afrikaanse leeuw verwelkomd. Het bijna driejarige mannetje is toegevoegd aan de bestaande groep van drie leeuwinnen. Sinds zijn aankomst op 8 mei wordt er hard gewerkt aan de introductie van de nieuwe leeuw bij de leeuwinnen. Deze toevoeging is niet alleen een mooie aanvulling voor het park, maar ook een belangrijke stap binnen het Europese soortbehoudsprogramma (EEP).

Het afgelopen jaar bestond de leeuwengroep in WILDLANDS uit drie leeuwinnen. Op 8 mei arriveerde de nieuwe leeuw vanuit Tsjechië. De komende periode zal worden gebruikt om de leeuw en de leeuwinnen aan elkaar te laten wennen in hun verblijf achter de schermen. Hierdoor zijn de leeuwen niet altijd zichtbaar voor bezoekers van het park. Jan-Minze Zomer, manager Plant & Dier bij WILDLANDS, vertelt: “Deze jonge, imposante leeuw maakte direct een goede indruk. Hij toonde snel interesse in de leeuwinnen en zij in hem. We zijn zeer optimistisch over hoe de introductie verloopt.”

De nieuwe leeuw is zorgvuldig geselecteerd om deel te nemen aan het EEP, een programma dat erop gericht is de genetische gezondheid van de Afrikaanse leeuwenpopulatie te waarborgen. Alle dierenparken die aangesloten zijn bij EAZA werken samen via het EEP. “We zijn verheugd om deel uit te maken van het EEP en zo bij te dragen aan het behoud van deze iconische diersoort,” aldus Zomer. “We hopen dat de nieuwe leeuw met de oudste leeuwin, die genetisch belangrijker is dan haar halfzussen, voor nageslacht zal zorgen.”

Foto Wildlands

Belang van soortbehoud

Het is van cruciaal belang dat dierenparken zich blijven inzetten voor het behoud van de Afrikaanse leeuw. Zelfs voor ‘de koning der dieren’ is de situatie in het wild tegenwoordig niet veilig. Door verlies van leefgebied en jacht worden leeuwen bedreigd in hun voortbestaan. Een relatief nieuwe bedreiging is de jacht op leeuwen voor hun skelet, dat wordt gebruikt in traditionele Aziatische medicijnen.

WILDLANDS blijft zich inzetten voor het behoud van de Afrikaanse leeuw en hoopt dat deze nieuwe toevoeging een positieve impact zal hebben op zowel het park als het soortbehoudsprogramma.