Nederlands Stripmuseum opent tentoonstelling Jan van Haasteren

Het Nederlands Stripmuseum opent overzichtstentoonstelling van
Van stripmaker tot puzzelfenomeen
18 juni t/m november 2016


Het Nederlands Stripmuseum opent op 18 juni a.s. een overzichtstentoonstelling van het werk van de Nederlandse striptekenaar Jan van Haasteren.

Van Haasteren (1936) is een van de bekendste striptekenaars van Nederland met een lange staat van dienst. Zo heeft hij ruim 100 puzzelprenten gemaakt voor Jan van Haasteren puzzellijn van Koninklijke Jumbo. Jan van Haasteren werd voor zijn werk in 2013 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. De overzichtstentoonstelling is tot en met eind november 2016 te zien in het Nederlands Stripmuseum in Groningen.
Ja
      Carnaval.jpgn van Haasteren tekent al decennialang humoristische, kleurrijke platen met veel detail. De doorgewinterde fan zoekt in elke puzzel direct naar de haaienvin, hét handelsmerk van Jan. In de tentoonstelling komen deze en vele andere elementen aan bod die een rol spelen bij het werk van Jan van Haasteren. Via zijn werk aan Baron van Tast en de strips van Sjaak en Oom George en Erik en Opa ontdekt de bezoeker hoe een Van Haasteren puzzelplaat tot stand komt.
Centraal in de tentoonstelling staat het actuele werk van Jan van Haasteren: de grote Jumbo puzzelprenten waarop van alles gebeurt. Naast vele originele tekeningen en schetsen bevat de tentoonstelling enkele grote blow-ups van de meest spectaculaire prenten.
Ook wordt een aantal in elkaar gezette puzzels getoond.
Voor kinderen is er meer dan genoeg te beleven. Naast een speciale ‘Jan van Haasteren puzzeltocht’ kunnen ze meedoen aan een quiz en ligt er overal speelgoed van Jumbo om mee te spelen. Het atelier in het museum is ingericht in van Haasteren stijl. De ruimte bevat onder meer een centrale tafel met lichtbak, waar jong en oud kunnen tekenen.
De Jan van Haasteren Tentoonstelling is te zien in het Nederlands Stripmuseum van 18 juni 2016 tot en met eind november 2016. Tickets zijn verkrijgbaar via www.stripmuseum.nl (volwassenen: € 8,95, kinderen tot en met 11 jaar en senioren € 7,50, studenten €5,-).


Over Jan van Haasteren

Jan van Haasteren (1936) groeide op in Schiedam waar hij op de Ambachtschool leerde voor huisschilder. Hierna ging hij naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam, waar hij op advies van zijn vader de opleiding Publiciteit & Reclame volgde. Na zijn opleiding werkte hij als assistent van Loek van Delden
aan de strip Smidje Verholen. Van 1962 tot 1966 werkte hij bij de Toonder Studio’s, aanvankelijk op de tekenfilmafdeling. Vanaf 1963 werkte hij als striptekenaar vooral aan de strips
Kappie, Tom Poes en Hiawatha. In 1966 stapte van Haasteren voor korte tijd over naar de studio’s van Joop Geesink, waar hij aan de serie Rick de Kikker       janvanhaasteren-3.jpgwerkte. Met scenariste Patty Klein, waarmee hij nog vaak zou samenwerken, maakte hij de strip Bartje en Opa. De samenwerking kreeg een vervolg met onder andere Sjaak en Oom George voor KRO Studio en Erik en Opa, een nieuwe versie van Bartje en Opa die vanaf 1975 in Jippo verscheen. Daarnaast publiceerde hij vele losse strips in De Vrije Balloen waarvoor hij onder andere de pseudoniemen Harold Hurry en Jean Pion gebruikte. Voor spellenfabrikant Koninklijke Jumbo maakt Jan van Haasteren al tientallen jaren legpuzzels in de herkenbare stijl. Om aan de grote vraag naar Jan van Haasteren puzzels te voldoen, heeft Koninklijke Jumbo ‘Studio Jan van Haasteren’ opgericht. Hier werken Rob Derks en Dick Heins, twee talentvolle illustratoren, samen met Jan aan nieuwe dolkomische puzzelplaten.

Over Koninklijke Jumbo
De Koninklijke Jumbo Groep ontwikkelt, produceert en verkoopt speelgoed, spellen en puzzels. Jumbo is een unieke Nederlandse onderneming met een rijke historie en bestaat sinds 1853. In Medemblik heeft Jumbo een eigen productiefaciliteit: De Nederlandse Spellenfabriek (NSF).
Over het Nederlands Stripmuseum
In het Nederlands Stripmuseum ontmoet je strip- en tekenfilmhelden van vroeger en nu. Nergens anders vind je zo’n grote collectie met originele striptekeningen, stripboeken, spelletjes, filmpjes en meer! Het museum beschikt over een uitgebreid archief met duizenden stripboeken, tijdschriften en losse stripstroken uit kranten en tijdschriften.