Dierenrijk verwelkomt veertien Java apen van Stichting Aap

Apen krijgen alle ruimte in het olifantenverblijf
Nuenen, dinsdag 9 juli 2013 – Vanmiddag verhuizen veertien Java-apen van Stichting AAP in Almere naar Dierenrijk, dé Kinderdierentuin in Nuenen. De groep, die uit allemaal vrouwtjes bestaat, neemt na de verplichte quarantaineperiode haar intrek in het olifantenverblijf van Dierenrijk.
Hoewel Dierenrijk uitkijkt naar de komst van de Java-apen, blijft het even spannend hoe de olifanten op hun nieuwe huisgenoten reageren. “Het komt vaker voor dat apen met olifanten samenleven, maar de combinatie met Java-apen zie je niet vaak”, zegt Parkmanager Martin van Hees. “Het buitenverblijf van ongeveer 1 hectare oppervlakte is in elk geval groot genoeg. Als ze elkaar even niet kunnen luchten of zien, is daar ruimte voor.”
De Java-aap of krabbenetende makaak (Macaca fascicularis) behoort tot het geslacht makaken (Macaca), die van nature voorkomt in Zuidoost-Azië. Ze leven in groepen van gemiddeld dertig apen. “Als de apen en olifanten goed met elkaar overweg kunnen, komt er in de toekomst misschien nog wel een groep Java-apen bij.” De Java-apen woonden sinds januari 2012 op één van de Apeneilanden van Stichting AAP en stonden bekend als ‘groep Tasminah’, vernoemd naar de naam van het leidende vrouwtje.
De apen zijn vanaf woensdag te zien in het binnenverblijf. Als ze gewend zijn aan hun nieuwe onderkomen, mogen ze op ontdekkingsreis in het buitenverblijf.