Plopsa en Momentum Capital bouwen tweede pretpark in Polen bij Warschau

Majaland Kownaty, het eerste Poolse Plopsa-park, heeft een jaar na opening een goed rapport. De vooropgestelde doelen werden behaald en de tweede, extra investeringsfase van 20 miljoen euro is reeds aan de gang. Aandeelhouders Momentum Capital en de Plopsa Group kondigen een jaar later opnieuw aan om samen te investeren. Het nieuwe park zal gelegen zijn in de Poolse hoofdstad onder de naam ‘Majaland Warschau’. Het gaat om een investering van 30 miljoen euro.

Eind september 2018 openden Momentum Capital en de Plopsa Group, onder ruime belangstelling, het allereerste Plopsa-park in Polen, in het grensgebied met Duitsland nabij Berlijn: Majaland Kownaty. De investeerders wilden hiermee vooral de leemte aan vrijetijdsbestemmingen voor families in Polen invullen. De doelstelling van 250.000 bezoekers werd een jaar na opening vlot behaald. De EBITDA in het eerste openingsjaar bedraagt maar liefst 40%. Twee derde van de bezoekers is afkomstig uit Polen, terwijl een derde van net over de grens uit Brandenburg en Berlijn komt.

LEES OOK: K3 opent roller skater achtbaan in Plopsaland

Momenteel loopt er in Majaland Kownaty een tweede investeringsfase waarbij opnieuw 20 miljoen euro geïnvesteerd wordt. Het eerste deel van de investering, een houten achtbaan van 7,5 miljoen euro werd deze zomer geopend. Volgende zomer opent de gloednieuwe zone Wickieland, opnieuw een investering van 7,5 miljoen euro. Gezien het enorme succes van Majaland Kownaty, kondigen Momentum Capital en Plopsa een tweede pretpark in Polen aan. De grond hiervoor werd aangekocht van Ceetrus: eigenaar, manager en commercialiseerder van de Auchan winkelcentra en retailparken.

Martijn van Rheenen, oprichter van het Nederlandse Momentum Capital is blij met de resultaten: “We zijn trots om samen met de Plopsa Group na een jaar deze resultaten te bereiken en deze succesformule uit te breiden door het realiseren van Majaland Warschau, met wederom miljoenen mensen binnen handbereik. Daarnaast zijn we uiteraard dankbaar voor de samenwerking met Ceetrus wat zorgt voor een geweldige kans om shopping en entertainment te combineren. Het is een belangrijke stap in het opbouwen van een portfolio van themaparken in een land waar dergelijke parken zeldzaam, maar zeer gewild zijn”.

De Plopsa Group telt ondertussen zeven pretparken: vier in België, één in Nederland, één in Duitsland en Majaland Kownaty in Polen. Naast het aangekondigde nieuwe park in Warschau, werd onlangs gestart met de bouw van een gloednieuw waterpark in België.

“We zijn blij dat we dit opnieuw samen met Momentum Capital kunnen realiseren.”, licht Steve Van den Kerkhof – CEO van de Plopsa Group – toe. “De bouw van het eerste park was een grote uitdaging omdat we iets ongezien in Polen deden. Ondertussen hebben we veel geleerd waardoor we de huidige investeringen in Majaland Kownaty nog beter en sneller kunnen afwerken. Deze learnings nemen we mee naar het nieuwe park in Warschau. Majaland Warschau zal, zoals de naam al doet vermoeden, volledig gedomineerd worden door het populaire karakter Maya De Bij.”, besluit Van den Kerkhof. De investering van 30 miljoen euro zal naar verwachting ongeveer twee jaar na ontvangst van de vergunningen klaar zijn. Voor de realisatie van het project doen beide partners opnieuw een beroep op de Belgische bouwgroep CFE, die zelf ook in Polen actief is.

“Majaland zal deel uitmaken van een innovatief complex voor gemengd gebruik, genaamd Project Góraszka. Deze plek zal binnenkort een van de best bereikbare plaatsen in de agglomeratie van Warschau worden. In de komende twee jaar zullen de S17-snelweg en de zuidelijke ringweg om Warschau (S2) worden afgewerkt, en het knooppunt van deze twee routes zal zich in de buurt van de investering bevinden.” Ook de aanleg van toegangswegen naar het perceel is reeds voltooid.”, stelt Andre Decroix, directeur van de afdeling Ontwikkeling, Promotie en Bouw van Ceetrus Polska.