Jubileumtentoonstelling Keukenhof 75 jaar

Dit jaar viert de Bloemententoonstelling Keukenhof haar 75-jarig bestaan met een jubileumtentoonstelling, waarbij objecten, nostalgie en videofragmenten de verhalen uit het verleden van Keukenhof vertellen.

Bezoekers krijgen een kijkje achter de schermen vanaf 1949 tot heden, en ook een glimp van wat de toekomst brengt. Keukenhof ontstond in 1949 als een initiatief van bloembollenkwekers en -exporteurs die een showcase voor de sierteeltsector wilden creëren. Een jaar later opende het park zijn deuren voor bezoekers, en vanaf het begin bleek het een enorm succes: al in het eerste jaar trok de bloemententoonstelling 236.000 bezoekers. Sindsdien is het park uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen.

Het oorspronkelijke park, ontworpen door Zocher in de Engelse landschapsstijl, heeft later inspiratietuinen en andere stijlen toegevoegd gekregen. Elk jaar voorzien 100 inzenders het park van bloembollen, terwijl 600 kwekers bloemen en planten leveren voor de bloemenshows in de paviljoens.

De tentoonstelling belicht niet alleen de evolutie van het lentepark door de jaren heen, maar vertelt ook het verhaal van het landgoed Keukenhof, inclusief het gelijknamige kasteel. Er wordt ook aandacht besteed aan de oorsprong van de tulp en het icoon van Keukenhof, Jacoba van Beieren. Met een gevarieerde selectie aan objecten, geschonken door particulieren en instanties, en veel beeldmateriaal, krijgen bezoekers een levendig beeld van de kleurrijke geschiedenis van het park. Het team van Groei&Bloei is aanwezig in het paviljoen om de tentoonstelling toe te lichten en bezoekers te inspireren om zelf aan de slag te gaan met bloembollen in hun eigen tuin.

Keukenhof is dit jaar geopend van 21 maart tot en met 12 mei, waarbij de jubileumtentoonstelling te bewonderen is in het Julianapaviljoen in het park.

Wybe Klaverdijk is verantwoordelijk voor het creatieve en grafische ontwerp, terwijl Kloosterboer de uitvoering heeft verzorgd.

Keukenhof dankt alle bruikleengevers en schenkers voor hun bijdrage aan de tentoonstelling, evenals de fotografen en archieven die zijn geraadpleegd voor het beeldmateriaal.

Fotografie: Treffend Beeld/Dirk van Egmond, Ibulb, Wouter Koppen, Laurens Lindhout, Arie in t Veld, Vereniging Oud Lisse, Visions