Op donderdag 11 april doopte H.E. Joanna Roper, ambassadeur van het Verenigd Koninkrijk in Nederland, samen met Sandra Bechtholt, directeur van de Keukenhof, de tulp King Charles III. Deze goudgele tulp bloeit zowel in de Keukenhof als in het Verenigd Koninkrijk.
Via de Nederlandse Ambassade in Londen zijn de bijzondere tulpenbollen doorgestuurd naar Herefordshire. Daar zijn de King Charles III tulpenbollen geplant in de tuinen van Longmeadow, van Monty Don en BBC Gardener’s World.
Bij Keukenhof wordt een keer per seizoen een tulp gedoopt. Het is altijd bijzonder wanneer er een nieuwe variëteit beschikbaar is. Algemeen directeur Sandra Bechtholt is verheugd over de doop van de tulp. “We verwelkomen bezoekers uit 100 landen, maar het VK is zeker een van de belangrijke landen voor de herkomst van onze bezoekers en voor de export van de bollen. Het is dan ook extra mooi dat dit nieuwe soort niet alleen hier maar ook in het Verenigd Koninkrijk al is geplant.’
Ambassadeur Roper zegt: ‘Het is een voorrecht als Hare Majesteits Ambassadeur bij Nederland om officieel de Koning Karel Tulp te dopen, ter herdenking van de kroning van Zijne Majesteit vorig jaar. Zijne Majesteit Koning Karel staat bekend om zijn liefde voor de natuur en het milieu, en het lijkt dan ook bijzonder toepasselijk dat deze typisch Nederlandse bloem naar hem is vernoemd. Het getuigt ook van de blijvende band tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland, inclusief tussen onze eigen Koninklijke Families. Het Verenigd Koninkrijk en Nederland zijn beide groene naties, van de Nederlandse tulpenmanie tot de Engelse landschapstuin, beide landen zien tuinieren als een manier om ons dichter bij de natuur te brengen. En maar liefst 80% van de bloemen die het VK importeert, komen uit Nederland. We gebruiken bloemen en tuinieren om mijlpalen te vieren, zoals de kroning van Zijne Majesteit; om te herdenken en te gedenken, in het VK gebruiken we een klaproos om degenen te herdenken die hun land hebben gediend; en ook voor artistieke expressie, iets dat hier te zien is in de Keukenhof, evenals op de Chelsea Flower Show in Londen.’
John Nijssen, tulpenveredelaar bij Hybris, is zeer vereerd met de toestemming die hij kreeg om een mutant van Tulipa Rejoyce de naam King Charles III te geven. In 1952 werd de tulp Queen Elizabeth II geregistreerd bij de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) door P. Nijssen en Zonen. P.J. Nijssen, een van de zonen van het bedrijf, was in 1979 ook medeoprichter van Hybris B.V.
De King Charles III tulp is een mutant van Rejoyce en Rejoyce is op zijn beurt een mutant van de oorspronkelijke cultivar Lydia. De rassen Lydia en Rejoyce zijn succesvol op zowel de tuin- als de potmarkt. King Charles III heeft dezelfde bol- tot plantstructuur, alleen de kleur is anders.
De introductie van King Charles III voor de exportmarkt wordt verwacht rond medio 2027/2028. De tulp is geschikt voor zowel tuinen als potcultuur.