Efteling schrijft 1,8 miljoen euro af voor niet gebouwde attractie Grand Circus Balancé

De Efteling heeft afgelopen jaar een forse afschrijving gedaan van 1,8 miljoen euro vanwege het annuleren van een geplande attractie. Dit blijkt uit het meest recente jaarverslag van het park. Vorig jaar werd besloten om de ontwikkeling van de familieachtbaan Grand Circus Balancé definitief te stoppen, wat aanzienlijke financiële consequenties had.

Achtergrond van Grand Circus Balancé

Plannen en ontwikkeling

Grand Circus Balancé zou een indrukwekkende achtbaan met een circusthema worden, gesitueerd nabij het Efteling Hotel. De plannen waren al vergevorderd: er waren tientallen ontwerpen en attractiebouwer Intamin was druk bezig met de engineering. Echter, uiteindelijk werd besloten om het project te annuleren.

Reden van annulering

De belangrijkste reden voor het stopzetten van het project was de stikstofcrisis. Deze crisis maakte het onmogelijk om de ambitieuze uitbreiding te realiseren. De investeringen die de afgelopen jaren in dit project zijn gestoken, worden nu zichtbaar in het jaarverslag. “Er is 1,8 miljoen euro afgeschreven die reeds geïnvesteerd was in de ontwikkeling van een attractie maar door stikstofproblematiek niet gerealiseerd kon worden”, aldus het verslag.

Financiële impact en reactie van de Efteling

Uitleg van de afschrijving

De financiële details werden onthuld in een aflevering van de Efteling-podcast Kleine Boodschap, waarin Martijn van der Werf, financieel specialist bij de Efteling, uitleg gaf over het jaarverslag. Hoewel hij niet officieel kon bevestigen dat de afschrijving direct verband houdt met de circuscoaster, legde hij uit hoe dergelijke afschrijvingen in het algemeen werken.

Volgens Van der Werf maken projecten in de beginfase al kosten, zoals uren van ontwerpers en uitgaven aan engineering. Nu het achtbaanplan is geannuleerd, worden deze kosten als verloren beschouwd. Podcastpresentator Tim Hinssen noemde dit “weggegooid geld”.

Vergelijking met de auto-industrie

Van der Werf trok een parallel met de ontwikkeling van een nieuwe auto die geannuleerd wordt voor het productieproces begint. “Dan heb je al wel kosten gemaakt aan de uiterlijke tekeningen en aan de technische ontwerpen,” legde hij uit. Deze kosten moeten uiteindelijk toch ergens in de boekhouding verwerkt worden.

Toekomstplannen van de Efteling

Nieuwe ontwikkelingen

Na het annuleren van Grand Circus Balancé zijn de ontwerpers van de Efteling opnieuw aan de slag gegaan. Directeur Fons Jurgens heeft aangekondigd dat de bouw van een alternatief project waarschijnlijk pas in 2027 zal starten. Tot die tijd zal de Efteling blijven investeren in het huidige park. Voorbeelden van deze investeringen zijn de nieuwe attractie Danse Macabre in 2024, het Efteling Grand Hotel en de Prinses op de Erwt in 2025.

Vooruitkijken

Hoewel de annulering van Grand Circus Balancé een financiële tegenslag was, blijft de Efteling zich richten op de toekomst. Met nieuwe projecten in de pijplijn blijft het park een geliefde bestemming voor bezoekers van alle leeftijden.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en nieuws rondom de Efteling en haar toekomstige plannen, hier op Pretparknet.

Efteling Grand Hotel

De Efteling, Nederlands grootste attractiepark, zal het Efteling Grand Hotel in 2025 openen. Dit indrukwekkende hotel, gesitueerd bij de entree van het park, biedt gasten een luxueuze verblijfsoptie met 143 kamers en uitgebreide faciliteiten, waaronder restaurants, een spa en conferentiezalen. Het hotel zal een unieke mix van sprookjesachtige elementen en moderne luxe bieden, passend bij de magische sfeer van de Efteling. Dit nieuwe project benadrukt de ambitie van de Efteling om zowel dag- als verblijfsbezoekers een onvergetelijke ervaring te bieden, waarmee het park zijn positie als topbestemming verder versterkt.

Danse Macabre

De Efteling zal, naar verwachting, in het vierde kwartaal van dit jaar de nieuwe attractie Danse Macabre, geïnspireerd op het gelijknamige muziekstuk van Camille Saint-Saëns. Deze spannende attractie, gelegen op de voormalige locatie van het Spookslot, neemt bezoekers mee in een duistere en betoverende wereld vol mysterie. Met geavanceerde technologieën en meeslepende effecten creëert Danse Macabre een unieke, angstaanjagende ervaring. De attractie is ontworpen om de rijke traditie van de Efteling in het vertellen van verhalen voort te zetten, waarbij bezoekers worden ondergedompeld in een wereld vol spookachtige figuren en schaduwen. Danse Macabre belooft een onvergetelijke toevoeging aan het attractiepark te worden.

Bron: Looopings.nl