Efteling gaat wildwaterbaan Piraña opknappen

De Efteling investeert 8 miljoen euro in wildwaterbaan Piraña

Om de geliefde waterattractie Piraña nog vele jaren in topconditie te houden, heeft de Efteling besloten om grootschalig onderhoud uit te voeren. De Piraña zal daarom de komende maanden gesloten zijn. Bezoekers kunnen uitkijken naar spannende vernieuwingen, waaronder nieuwe rotsformaties en meer waterspuwende elementen, wat de zomerse ervaring nog verkwikkender zal maken. Deze woeste wildwaterrivier werd voor het eerst geopend in 1983.

Frank Poels, de uitvoerder van het project, licht toe: “Het onderhoud begint met de sloop van de overgebleven originele rotsformaties en watervallen, die na veertig jaar aan vervanging toe zijn.” De Efteling heeft ontwerper Karel Willemen ingeschakeld om nieuwe rotsformaties te creëren die beter passen bij de attractie en het omliggende landschap. Deze nieuwe rotsen zullen een realistischer uiterlijk en meer textuur krijgen, zodat ze meer lijken op echte rotsen uit Midden-Amerika.

In 2024 zal de attractie opnieuw worden opgebouwd op basis van schaalmodellen die zijn afgeleid van de schetsen van Willemen. Deze modellen dienen als leidraad voor de handmatige aanbrenging van de juiste vormen in de rotsformaties, met oog voor boeiende details die aandachtige bezoekers zullen waarderen.

Verbluffende Waterattractie
Nieuwe watereffecten worden geïntroduceerd, waardoor het water vanuit verschillende hoeken op de bezoekers afkomt. Poels beschrijft: “Bijna direct na het instappen zul je nieuwe watergoden ontmoeten, waarbij mist uit hun monden je zicht op het verre watergordijn belemmert. Vervolgens lijkt het alsof waterpijlen op je worden afgevuurd.”

Verderop worden enorme waterstralen vanuit het water de lucht in geschoten. Daarna doemt een half ingestort en lekkend aquaduct op. “Het water stroomt recht in je bootje. In de bocht die volgt, blokkeren twee immense Inca-beelden de doorgang met een muur van water.”

Seizoensafhankelijke Aanpassingen
Om ervoor te zorgen dat bezoekers bij koude temperaturen niet doorweekt raken, past de Efteling de hoeveelheid water in de attractie aan, afhankelijk van het seizoen. Daarnaast wordt er gewerkt aan een nieuw groenplan en worden diverse andere onderhoudsactiviteiten uitgevoerd, zoals het herstel van beton in de baan, schilderwerk aan de buitenkant en de vervanging van de vier pompen.

De Efteling installeert acht nieuwe, energiezuinige pompen, wat vereist dat de hele pompenkelder wordt vernieuwd. Daarnaast worden de golfslagmachines, kettingen en motoren grondig geïnspecteerd. Het vervangen van de besturingskasten is een omvangrijke taak, waarbij nieuwe leidingen, bekabeling en noodverlichting worden geïntegreerd.

Verbeterde Technologie en Souvenirwinkel
Om de algehele beleving te versterken, worden led-lampen, nieuwe camera’s en speakers geïnstalleerd. Het onbemande fotopunt bij de uitgang wordt omgevormd tot een kleine souvenirwinkel, waar nieuwe themasouvenirs beschikbaar zullen zijn.

De Piraña zal naar verwachting gesloten blijven tot eind juni, hoewel uitvoerder Poels hoopt eerder klaar te zijn. Geniet binnenkort van een vernieuwde en nog indrukwekkendere Piraña-ervaring in de Efteling.