Efteling eert grondlegger Anton Pieck met vernieuwd plein

Vanaf 19 april: poppenkastvoorstellingen, tijdelijke expositie en zweefmolen met muzikale aapjes.

Op de verjaardag van Anton Pieck, 19 april, opent de Efteling het vernieuwde Anton Pieck Plein als eerbetoon aan de oprichter. De ontwerpers blijven trouw aan het nostalgische en romantische gedachtegoed dat Pieck in 1952 gebruikte om de Efteling te grondvesten. Het plein uit 1954 ademt weer de sfeer van vroeger en er zal nieuwe muziek te horen zijn. Het poppenkasthuisje wordt in ere hersteld en de dagelijkse voorstellingen, inclusief het iconische ballonnenvrouwtje, keren terug. De kleine zweefmolen is volledig gerestaureerd en uitgebreid met vier muzikale aapjes, geïnspireerd op een originele schets van Anton Pieck. Bovendien is er in het Efteling Museum een tijdelijke expositie over Anton Pieck, waarin ander werk te zien is van deze verrassend veelzijdige kunstenaar uit Den Helder. Vanaf 19 april kan men genieten van het vernieuwde plein in volle glorie.

Beeld Efteling

Cultureel Erfgoed

Sander de Bruijn, hoofdontwerper van de Efteling, vindt het belangrijk om aandacht te besteden aan een van de grondleggers van ons cultureel erfgoed. Vooral nu er hard wordt gewerkt aan de twee grote projecten Danse Macabre en Efteling Grand Hotel. Het Anton Pieck Plein is samen met het Sprookjesbos het hart van het park en zal de komende weken met oog voor detail opnieuw worden ingericht. Het plein wordt teruggebracht naar haar oorspronkelijke functie als dorpsplein waar mensen samenkomen. Het poppenkasthuisje wordt in ere hersteld en er zal zelfs ruimte zijn voor nieuwe elementen, zoals een waterput die ooit door Anton Pieck werd getekend. Het plein zal dan helemaal compleet zijn.

Tijdelijke expositie in het Efteling Museum

Daarnaast zal er een tijdelijke expositie over Anton Pieck te zien zijn in het Efteling Museum, in samenwerking met het Anton Pieck Museum in Hattem. Bezoekers kunnen hier kennismaken met andere kunstwerken van Anton Pieck, zoals etsen, houtsneden en inkttekeningen. Pieck blonk vooral uit in grafisch werk en maakte rond de honderd olieverfschilderijen tot ca. 1930. De expositie toont 26 kunstwerken, variërend van een potloodtekening uit zijn academietijd tot gedetailleerde houtsneden uit de jaren twintig en kleurrijke voorstudies en illustraties uit latere decennia.

Efteling Museum 2023 - Begeijnhof te Lier - Anton Pieck - olieverf op doek 1986
Efteling Museum 2023 – Begeijnhof te Lier – Anton Pieck – olieverf op doek 1986 – FOTO EFTELING

Het putje van Assisi

Het kunstwerk dat de expositie in het Efteling Museum verbindt, is de kleine houtsnede uit 1930 genaamd “Het Putje van Assisi”. Het is een tekening van de put die Anton Pieck op een van zijn reizen naar Italië heeft gemaakt. In 1984 werd deze put door Pieck gebouwd op het binnenplaatsje achter het Anton Pieck Museum, omdat hij er zo van gecharmeerd was. De Efteling overweegt om het putje te adopteren en een bijzondere plek te geven op het vernieuwde Anton Pieck Plein.

Efteling Museum 2023 – Putje van Assisi – houtsnede Anton Pieck 1930 – FOTO EFTELING