Bij de opening van het vernieuwde Anton Pieck Plein lanceert de Efteling een sprookjestekenwedstrijd

Op woensdagochtend 19 april opende de Efteling het vernieuwde Anton Pieck Plein na een renovatie van twee weken.

Brigitte Pieck, kleindochter van Anton Pieck, en haar dochter waren aanwezig bij de opening. Samen met het Ballonnenvrouwtje en Efteling-directeur Fons Jurgens opende mevrouw Pieck de deuren van het Efteling Museum, waar een tijdelijke expositie over Anton Pieck te zien is. Tijdens de opening lanceerde hoofdontwerper Sander de Bruijn de Sprookjestekenwedstrijd voor kinderen tot en met 12 jaar. Het plein, de expositie en de tekenwedstrijd vormen een eerbetoon aan de grondlegger van de Efteling, die met zijn romantische ideeën in 1952 de basis legde voor het huidige culturele erfgoed van het park. De winnende tekening zal vanaf 31 mei te zien zijn in het Efteling Museum.

Sprookjestekenwedstrijd

Kinderen tot en met 12 jaar uit zowel Nederland als Vlaanderen kunnen meedoen aan de Sprookjes-tekenwedstrijd. De opdracht is om een sprookjesachtige tekening te maken, gebaseerd op een zelfbedacht sprookje, een magisch voorwerp of één van de dertig sprookjes uit het Sprookjesbos. Anton Pieck won op elfjarige leeftijd zijn eerste tekenwedstrijd, waarbij de prijs vijf tubes verf en een fixeerspuitje was. Hij beschouwde dit als het grootste succes in zijn leven en het gaf hem de motivatie om door te gaan met wat hij het liefste deed. De Efteling wil met de Sprookjestekenwedstrijd kinderen uitdagen om hun passie te volgen en hun fantasie te gebruiken, net zoals Anton Pieck dat deed. Deelnemen aan de wedstrijd kan tot uiterlijk 17 mei 2023. Meer informatie over de tekenwedstrijd is hier te vinden.

Opening Efteling Museum Anton Pieck Plein – FOTO EFTELING
Poppentheater Anton Pieck Plein – FOTO EFTELING

De sfeer van weleer

Deze ochtend kwamen nieuwsgierige bezoekers samen om het vernieuwde Anton Pieck Plein te verkennen, omringd door nieuwe vrolijke draaiorgelmuziek. Ook Marchal Nickolas (29) en zijn gezin waren aanwezig en koesterden warme herinneringen aan het Anton Pieck Plein. Hij vertelde: “Toen ik acht was, bezocht ik de Efteling voor het eerst en sindsdien heb ik altijd goede herinneringen aan het Anton Pieck Plein. Mijn kinderen komen hier ook graag voor een rondje in de draaimolen. Het is goed om te zien dat deze nostalgische plek behouden is gebleven.” Gasten genoten van de poppenkastvoorstellingen in het gerenoveerde poppentheater uit 1954 of probeerden de waterpomp uit. Velen zwierden rond in de gerestaureerde zweefmolen met de muzikale aapjes naar een schets van Anton Pieck of bezochten het Efteling Museum.

Efteling Museum Expositie Anton Pieck – FOTO EFTELING

Tijdelijke expositie Anton Pieck

In samenwerking met het Anton Pieck Museum in Hattem heeft de Efteling een tijdelijke expositie over Anton Pieck (1895-1987) opgezet. De expositie in het Efteling Museum biedt bezoekers de mogelijkheid om kennis te maken met verschillende andere kunstwerken van Anton Pieck, zoals etsen, olieverfschilderijen en inkttekeningen. Er zijn in totaal 26 kunstwerken te bewonderen, waaronder potloodtekeningen, gedetailleerd uitgewerkte houtsneden en kleurrijke voorstudies en illustraties.

Efteling Anton Pieck Plein – FOTO EFTELING