34 miljoen euro winst voor de Efteling

De Efteling heeft in 2022 niet alleen een bezoekersrecord verbroken, maar heeft ook op financieel gebied een uitstekend jaar achter de rug.

Het Brabantse attractiepark rapporteerde de hoogste winst ooit in de geschiedenis, met een bedrijfsresultaat na belasting van 33,9 miljoen euro, zo heeft de Efteling zojuist aangekondigd.

Het sterke resultaat stelde de Efteling in staat om de ontvangen overheidssteun terug te betalen. Dit was de zesde aanvraag van de Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW), die ondernemers financiële ondersteuning bood tijdens de coronacrisis.

In 2022 behaalde de Efteling een omzet van 265,9 miljoen euro. In maart werd al bekend dat het attractiepark vorig jaar 5,43 miljoen bezoekers ontving, wat een nieuw record betekende. Het vorige record dateerde uit 2018, toen 5,35 miljoen bezoekers het park bezochten.

De Efteling meldt in een verklaring dat het grootste deel van de recordwinst van 2022 opnieuw geïnvesteerd zal worden in het park, onder meer door uitgestelde onderhoudsprojecten op te pakken. Ook is de bouw begonnen van de nieuwe attractie Danse Macabre en het nieuwe Efteling Grand Hotel.

Medewerkers kregen aan het einde van het jaar een extra uitkering en er werd veel aandacht besteed aan duurzame projecten. In totaal heeft de Efteling vorig jaar 58,2 miljoen euro geïnvesteerd. Sinds de opening van het sprookjespark in 1952 is Stichting Natuurpark de Efteling volledig eigenaar.