Gratis daguitstap naar Bellewaerde voor 20 gezinnen in armoede

Op 9 juli 2024 nodigt het fonds “Vakantie Voor Iedereen” twintig gezinnen uit Vlaanderen, die in armoede leven, uit voor een all-inclusive daguitstap.

Deze gezinnen, zorgvuldig geselecteerd door sociale en welzijnsorganisaties, krijgen een welverdiende vakantiebeleving. Het zijn vaak gezinnen met kinderen die al jaren geen daguitstap of vakantie hebben kunnen veroorloven.

Vakantie voor Iedereen

In Vlaanderen kan 1 op de 5 kinderen geen vakantie buitenshuis beleven, wat neerkomt op meer dan 914.000 mensen (bron: Statbel, EU-SILC enquête 2023). Ondanks de vele kortingen en sociale tarieven blijven veel gezinnen buiten de boot vallen. Het fonds “Vakantie Voor Iedereen” zorgt ervoor dat ook deze mensen kunnen genieten van een daguitstap of vakantie, iets wat zonder deze steun onmogelijk zou zijn. In 2023 hebben 1.217 mensen dankzij het fonds een daguitstap of vakantie beleefd. Dit jaar hoopt het fonds nog meer gezinnen te kunnen helpen.

Uw steun maakt het verschil

Het fonds is dringend op zoek naar meer giften, fondsen en sponsors om nog meer mensen te kunnen helpen. Elke bijdrage, hoe klein ook, telt. Met 2,5 euro schenk je al een bolletje ijs en met 52 euro twee inkomtickets voor een pretpark. Vakantie Voor Iedereen werkt volledig op basis van ingezamelde giften, sponsoring en partnerschappen. Een trouwe partner van het fonds is Bellewaerde Park. Volgens directeur Stefaan Lemey is financiële solidariteit een essentieel onderdeel van maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Meer dan gratis tickets

Gezinnen in kansarmoede ervaren vaak meer obstakels dan alleen financiële. Sociale, praktische, mentale drempels en zorgvragen kunnen een vakantie moeilijk maken. Daarom dekt het fonds alle kosten: inkomtickets, vervoer, eten, drank en de vakantiebeleving ter plaatse. Zo hoeven ouders vandaag geen nee te zeggen tegen hun kinderen.

Succesformule: vertrouwde begeleiding en obstakels verlagen

Het fonds werkt samen met meer dan 280 sociaal werkers en vrijwilligers van Vlaamse verenigingen en organisaties uit de welzijns- of sociale sector. Deze begeleiders helpen de vakantiedrempels te verlagen en ondersteunen bij het voorbereiden en boeken van de vakantie. Deze begeleiding is maatwerk en wordt volledig vrijwillig gedaan.

Samenwerking met Iedereen Verdient Vakantie

Voor de boeking van daguitstappen en vakanties werkt het fonds nauw samen met Iedereen Verdient Vakantie van Toerisme Vlaanderen. Meer dan 1.800 sociale partnerorganisaties kunnen bij het fonds steun aanvragen. Dankzij Bellewaerde Park worden vandaag ook alle “Fonzies” (de begeleiders) samen met hun gezin uitgenodigd voor een dag vol pretparkplezier als waardering voor hun inzet.