Kleurrijke geboortes in Dierenrijk en Beekse Bergen

Gepubliceerd door Pretparknet op

KLEURRIJKE GEBOORTES IN BRABANTSE DIERENTUINEN: RODE PANDA’S EN ROZE FLAMINGO’S

Rosmalen, vrijdag 11 juli 2014 – In Dierenrijk zijn twee rode panda’s geboren. Naar verwachting maken de jongen eind juli hun eerste uitstapjes in het buitenverblijf. In Safaripark Beekse Bergen is een geboortegolf van roze flamingo’s. In de maand juni en begin juli kropen er 8 kuikens uit het ei.

Rode panda’s
Stephan Rijnen, Hoofd Dierverzorger van Dierenrijk: “We schatten dat de jongen ongeveer vier weken oud zijn.” Het is gebruikelijk dat rode panda’s één tot twee jongen per worp krijgen. De eerste negentig dagen blijven de jongen veilig in het nest, maar over enkele weken maken ze al voorzichtig de eerste uitstapjes. “Dit keer hebben ze hun nest in een open ton gemaakt en dat geeft bezoekers de gelegenheid om de panda’s nu al vanaf het bezoekerspad te bewonderen en te fotograferen”.
Roze flamingo’s
Safaripark Beekse Bergen huisvest een kolonie van 50 roze flamingo’s. In de maand juni en begin juli werden er al 8 kuikens geboren. En er worden er nog meer verwacht. Flamingo’s bouwen een kegelvormige nestheuvel van klei en schelpen en daarop legt het vrouwtje één ei dat om beurten zowel door het mannetje als het vrouwtje bebroed wordt. Na twee weken kan het jong lopen en rolt hij van de heuvel om zich bij het ‘kleuterklasje’ aan te sluiten. Gedurende hun tweede levensjaar beginnen ze wat roze te kleuren en in hun derde levensjaar komen ze helemaal op kleur.
Europees fokprogramma en studies
Dierentuinen hebben jaren geworsteld met het fokken van flamingo’s. In 2005 hebben studies aangetoond dat het ontwerp van het verblijf een belangrijke factor is. De kuikens in Safaripark Beekse Bergen worden door de ouders zelf grootgebracht.
De rode panda is een bedreigde diersoort en leeft in Azië. In de natuur leven naar schatting nog zo’n 10.000 rode panda’s. De rode panda’s van Dierenrijk behoren tot het Europees fokprogramma voor bedreigde diersoorten: het European Endangered species Program (EEP).