Aviodrome opent nieuwe expositie Eerste Wereldoorlog

AVIODROME OPENT NIEUWE EXPOSITIE: EERSTE WERELDOORLOG 100 JAAR
Van oude kisten tot drones
Lelystad, maandag 5 mei 2014  Het is dit jaar precies 100 jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Daarom opent Luchtvaart Themapark Aviodrome op Hemelvaartsdag, donderdag 29 mei, een expositie over 100 jaar burgerluchtvaart sinds WO1. De rode draad door de expositie is de manier waarop de Eerste Wereldoorlog de burgerluchtvaart heeft veranderd: ‘Van oude kisten tot drones’.
De expositie vertelt over de gecombineerde ontwikkeling van vliegtuigen en vliegtuigmotoren die in de loop der jaren steeds groter, sterker en betrouwbaarder werden. ‘Van kermisattractie naar civiel passagiersgebruik’ is de naam van deze verhaallijn. Daarnaast vertelt de expositie over de Eerste Wereldoorlog, de neutrale rol van Nederland daarin en uiteraard komen bezoekers alles te weten over de Nederlandse luchtvaart tijdens WO1. Een van de hoogtepunten van de expositie is de Fokker D.VII van de Vroege Vogels (Nederlandse bouwer).
Bijzondere vliegtuigen
De expositie bevat een aantal bijzondere vliegtuigen die speciaal voor deze expositie naar Aviodrome zijn gehaald. In februari ontving Aviodrome een kit van de Spyker V.2. Bezoekers kunnen bij Aviodrome zien hoe het vliegtuig wordt opgebouwd in de T2-Hangar. Tijdens de expositie WO1 is het complete vliegtuig te zien, inclusief de originele 80pk Thulin vliegtuigmotor. Een ander nieuw vliegtuig dat te zien zal zijn, is een Nieuport 11. Deze replica maakt samen met een Fokker Dr.1 (de bekende driedekker uit WO1) deel uit van een spectaculair diorama.
Aviodrome
De expositie is vanaf Hemelvaartsdag (29 mei) te zien bij Aviodrome in Lelystad. Het park is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur en tijdens officiële schoolvakanties ook op maandag. Bezoekers kunnen ervoor kiezen om het park op eigen gelegenheid te ontdekken, of zij kunnen meelopen met een van de gratis rondleidingen die meerdere malen per dag worden georganiseerd. Voor meer informatie over Aviodrome en de WO1-expositie, kijk op www.aviodrome.nl.
Bron: Libéma