10 jaar Aviodrome, een turbulente vlucht

10 JAAR AVIODROME: EEN TURBULENTE VLUCHT WORDT STEEDS STABIELER

Dinsdag 26 november is het precies 10 jaar geleden dat de eerste bezoekers incheckten bij Aviodrome in Lelystad. Terugkijkend op dit decennium kan Aviodrome concluderen dat het een turbulente vlucht was met ups en downs, maar dat nu de weg omhoog is ingezet.

Het concept van Aviodrome is met de overname in 2012 stevig aangepakt. Parkmanager Albert Kraai licht toe: “De beleving van families en dan voornamelijk kinderen staat nu volledig centraal. Welk kind wil nu geen piloot worden? Bij ons zijn ze voor een dag piloot en wie weet biedt het inspiratie en motivatie voor hun toekomst. We laten het 10 jarig jubileum voor hen dan ook niet ongevierd aan ons voorbij gaan.” Een kind dat in november 10 jaar wordt, krijgt tijdens de jubileumweek van dinsdag 26 november t/m zondag 1 december gratis entree. Dit op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en onder begeleiding van één betalende ouder per kind.
Nieuwe investeringen
Aviodrome blijft investeren. Zo is recentelijk het Schipholgebouw 1928 volledig aangepakt. De verschillende kamers zijn omgetoverd tot ‘schatkamers’. Van een unieke Postkamer tot een speciale ruimte die geheel in het teken staat van luchtvaartpionier Anthony Fokker en oprichter van KLM Albert Plesman. Bezoekers kunnen terug in de tijd door oude films terug te kijken in een klassiek theater of alles te weten komen over morse in de vernieuwde radiokamer. Ook in 2014 staat er weer een nieuwe attractie op de agenda. Daarnaast wordt een deel van het museum en de collectie uitgebreid. Potentiële bezoekers worden tegenwoordig steeds landelijker gezocht, wat zijn vruchten af begint te werpen. “Afgelopen herfstvakantie hadden we een recorddrukte met maar liefst 25.000 bezoekers in twee weken. We kijken dan ook zeer positief naar de toekomst”, aldus Kraai.
De verhuizing naar Lelystad
Op 26 november 2003 opende Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome officieel haar deuren op de nieuwe locatie Lelystad Airport. Voorheen was Aviodrome gevestigd op Schiphol onder de naam Aviodome, maar wegens ruimtegebrek verhuisde het museum naar Lelystad Airport. Het huidige Aviodrome is flink groter dan de oude Aviodome was. “Het 6.000 m² grote binnenmuseum en het buitenterrein van circa 4 hectare bieden veel meer ruimte om het verhaal van de Nederlandse luchtvaarthistorie te vertellen en het bezoekers mee te laten maken”, aldus Kraai. Ook kunnen er in de weekenden en schoolvakanties rondvluchten geboekt worden vanuit Aviodrome voor een complete vliegervaring.
Overname door Libéma
Helaas sloot Aviodrome vanwege een faillissement in december 2011 de deuren voor het publiek. Libéma kwam met een solide businessplan om Aviodrome weer te koersen richting zwarte cijfers. “Zoiets unieks als Aviodrome moest en zou wat ons betreft behouden blijven. Aviodrome is het enige themapark in Nederland met historie, heroïek en helden van de Nederlandse luchtvaart als thema”, aldus Dirk Lips, algemeen directeur van Libéma.
Aviodrome is dinsdag t/m zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In de schoolvakanties is Aviodrome ook op maandag open.