Humberto Tan is gastcurator voor een nieuwe tentoonstelling vanaf 5 juli in ARTIS-Groote Museum

Gastcurator Humberto Tan in ARTIS-Groote Museum: Ontdek de Tentoonstelling ‘Door de ogen van’

Voor het eerst nodigt ARTIS een gastcurator uit om een nieuwe tentoonstelling samen te stellen in het ARTIS-Groote Museum. Humberto Tan kreeg de eer om het besloten depot van ARTIS te verkennen en presenteert vanaf 5 juli zijn unieke kijk op de natuur in de tentoonstelling ‘Door de ogen van’. Hierin combineert hij objecten uit de natuurhistorische collectie van ARTIS met zijn eigen werk.

Natuur in Zuid-Amerika en Nederland
Humberto Tan is vanwege zijn grote passie voor natuur uitgenodigd als samensteller van deze bijzondere tentoonstelling. In de Westzaal van het Groote Museum deelt hij zijn visie op Zuid-Amerika en Suriname. “Mijn focus ligt op de dieren uit Zuid-Amerika, met een speciale nadruk op Suriname. Het Amazone regenwoud vormt de longen van de aarde en Suriname is met 93% bebossing het meest beboste land ter wereld,” aldus Humberto Tan. In het depot ontdekte hij onder andere morphovlinders, het negenbandgordeldier en een brilkaaiman. Deze opgezette dieren worden gecombineerd met Humberto’s fotografie van het continent, waaronder een serie foto’s van ara’s.

In de Oostzaal richt Humberto zijn lens op Nederland. “Ook dichtbij huis vind je prachtige werelden vol schitterende natuur,” zegt hij. ARTIS biedt met deze tentoonstelling een platform voor Humberto’s bewondering en kennis van de natuur, en hoopt hiermee bezoekers te inspireren.

Natura Artis Magistra
Sinds de oprichting in 1838 is niet alleen de levende collectie van dieren en planten belangrijk voor ARTIS, maar ook de niet-levende collectie. Het oorspronkelijke missiestatement luidde: “(…) ten doel heeft het bevorderen van de kennis der natuurlijke historie (…) door het bijeenbrengen eener verzameling van levende dieren als door het plaatsen van een kabinet van opgezette voorwerpen uit het dierenrijk.” Deze rijke erfgoedcollectie, bestaande uit (kunst-)historische en natuurhistorische objecten en een uitgebreid archief, bevindt zich deels zichtbaar op het terrein van ARTIS en in een externe opslag. Humberto Tan heeft een selectie gemaakt uit deze collectie voor zijn tentoonstelling.

ARTIS-Groote Museum: Verleden en Heden
Het Groote Museum opende in 1855 voor leden van het genootschap Natura Artis Magistra. Destijds bestond het museum uit vitrines en kasten vol objecten, geordend volgens de biologische regels van die tijd. Na de heropening in 2022 legt het museum nu de nadruk op de verbinding tussen mens en natuur. Door gebruik te maken van interactieve installaties, kunst, animaties, films, foto’s, geluid, collectiestukken en verhalen biedt het museum bezoekers een vernieuwde kijk op onze natuurlijke wereld.

Kom en ervaar ‘Door de ogen van’ door de unieke lens van Humberto Tan, vanaf 5 juli in het ARTIS-Groote Museum.

Het negenbandgordeldier uit de natuurhistorische collectie van het ARTIS-depot. Foto ARTIS, Marjolijn Scholten